vrijdag 8 juni 2012

Gezondheid te koop!


Gezondheid te koop.


Vreemde uitspraak zal menigeen denken, als er iets niet te koop is dan is het juist gezondheid. Toch is de situatie in Nederland (en in veel andere landen) op het gebied van gezondheidszorg behoorlijk anders dan het pakweg zo´n twintig jaar geleden was. Gezondheidszorg was toen nog een recht waar iedereen gebruik van mocht maken, ongeacht leeftijd, leefstijl, of inkomsten.

Je bent jong en je wilt wat, je bent oud en je krijgt wat.


Inmiddels is de zorg behoorlijk veranderd. De zorgverzekering anno nu is niet meer sociaal zoals het ten tijde van de ziekenfondsen was. Toen betaalde iedereen voor iedereen, nu sluit je een aanvullend pakket af waar je zelf denkt het meeste voordeel uit te kunnen halen en wat door de zorgverzekeraars ook wordt aangemoedigd. `Jongerenpakketten´ waar gehoortoestellen, plaswekkers en incontinentiematerialen worden vervangen door condooms. `50 pluspakketten´ waar kraamzorg en IVF behandelingen verdwenen zijn, maar de gehoorapparaten en steunpessariums in zitten. En waar in het ´gezinspakket´ uiteindelijk 3 keer zoveel moet worden betaald om die kraamzorg wel vergoed te kunnen krijgen.
Duidelijk is dat je tegenwoordig gaat shoppen in de gezondheidszorg, je gaat googlen om eens te kijken welke zorgverzekeraar misschien wat goedkoper is, om er vervolgens achter te komen dat in de kleine lettertjes (het blijven verzekeraars!) stond dat die vergoeding van 150,00 € voor je bril maar eens in de 3 jaar is, en bij je vorige verzekeraar elk jaar was. Zodat je huidige ´supersterpakket´ toch niet zo super blijkt te zijn als je vorige ´beterpakket´. Uiteindelijk is die besparing van toch 10 € per maand, een verlies van ongeveer 30 euro per maand, want je moet ook nog eens bijbetalen voor de fysiotherapie! Want wist jij veel dat 9 behandelingen uit dat oude pakket veel meer was dan de 200,00 euro die je als je budget krijgt bij dit supersterrenpakket.
 Wat later in het jaar krijg je opnieuw last van je rug, toch maar weer eens terug naar de huisarts die je verwijst naar een oefentherapeut. Je maakt een afspraak en voorzichtiger geworden na de ervaring bij de fysiotherapeut, vraag je toch maar even voor de zekerheid of het wel vergoed wordt. Blijkt dat oefentherapie samen met fysiotherapie, chiropractie, osteopathie, en nog een paar behandelmethoden allemaal in datzelfde budget zitten, en je dus helemaal niks meer vergoed gaat krijgen!

 

En dan komt het moment.


En dan komt het moment. Het moeilijke moment waarop je moet gaan beslissen wil ik nu wel of niet zelf gaan betalen voor die bril, wil ik nu wel of niet zelf gaan betalen voor nog extra behandelingen fysiotherapie of voor behandelingen bij de oefentherapeut. Als je aan je rug denkt is het antwoord simpel, doen! Maar als je aan je banksaldo denkt, ga je twijfelen. Je wilde ook nog een keertje uit eten deze maand, en een paar nieuwe schoenen kopen. En eigenlijk wilde je ook nog een tweede keer er even tussenuit op vakantie. Wat ga je doen… die schoenen van 120 euro kosten meer dan 4 behandelingen bij de oefentherapie bedenk je jezelf, en het etentje met zijn tweeën ook al gauw zo´n 3 behandelingen... Laat staan die vakantie van een week, dat zou ook wel een lang weekendje kunnen worden.

De vraag is dus geworden zal ik nu wel of niet een stukje gezondheid gaan kopen?

René Adam, oefentherapeut Cesar,Rosmalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten